تشخیص
برای تشخیص آریتمی قلبی، یک متخصص قلب شما را معاینه می کند و در مورد سابقه پزشکی و علائم شما می پرسد، ممکن است آزمایشاتی برای بررسی قلب و شرایط سلامت جسمانی شماکه می تواند باعث ضربان قلب نامنظم شود انجام دهد.
تست ها
تست های تشخیصی برای بررسی آریتمی قلبی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG)
این تست سریع، فعالیت الکتریکی قلب را ثبت و اندازه گیری می کند. می تواند نشان دهد که قلب چقدر سریع یا کند می زند. اتصالاتی به نام حسگر به قفسه سینه و گاهی اوقات به بازوها یا پاها متصل می شوند. سیمها را به رایانه متصل میکنند که نتایج را نمایش میدهد و یا چاپ میکند.
- مانیتور هولتر
این دستگاه ECG قابل حمل را می توان برای یک روز یا بیشتر برای ثبت فعالیت قلب در حین فعالیت های روزانه استفاده کرد. و بیمار معمولاً در هنگام بروز علائم، یک دکمه را فشار می دهید.
- اکوکاردیوگرافی
پزشک می تواند ساختار قلب و دریچه های قلب را ببیند و می تواند قدرت قلب را اندازه گیری کند. همچنین نشان می دهد که چگونه خون در قلب جریان دارد.
اگر در طول این آزمایشات ضربان قلب نامنظم یافت نشد، یک متخصص الکتروفیزیولوژی قلب ممکن است آزمایش های بیشتری را برای تحریک آریتمی پیشنهاد کند. این تست ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تست استرس
برخی از آریتمی ها با ورزش تحریک یا بدتر می شوند. در طول تست استرس، فعالیت قلب در حین دوچرخهسواری ثابت یا راه رفتن روی تردمیل مشاهده میشود. اگر نمی توانید ورزش کنید، ممکن است دارویی به شما داده شود که به روشی شبیه به ورزش بر قلب تأثیر می گذارد.
- تست میز شیب (تست تیلت)
این تست ممکن است در صورتی انجام شود که دچار غش شده باشید. ضربان قلب و فشار خون شما زمانی که روی میز دراز کشیده اید بررسی می شود. سپس میز کج می شود تا شما را در حالت ایستاده قرار دهد. یک متخصص مراقبت های بهداشتی نحوه واکنش قلب و سیستم عصبی شما به تغییر زاویه را مشاهده می کند.
- آزمایش و نقشه برداری الکتروفیزیولوژیک (EP).
این آزمایش که مطالعه EP نیز نامیده می شود، می تواند تشخیص تاکی کاردی را تایید کند یا بفهمد که در کجای قلب سیگنال دهی معیوب رخ می دهد.
یک مطالعه EP در بیمارستان انجام می شود. یک یا چند کتتر نازک و انعطاف پذیر از طریق یک رگ خونی، معمولاً در کشاله ران، به مناطق مختلف قلب هدایت می شوند. حسگرهای روی نوک کتتر ها فعالیت الکتریکی قلب را ثبت می کنند. یک مطالعه EP نشان می دهد که چگونه سیگنال های الکتریکی در طول هر ضربان قلب در قلب پخش می شوند.
تیم پزشکی ما متشکل از متخصصین الکتروفیزیولوژی قلب می توانند به شما در رفع نگرانی های مربوط به آریتمی قلبی کمک کند.
درمان
برخی از آریتمی های قلبی نیازی به درمان ندارند. درمان آریتمی قلب معمولاً تنها در صورتی مورد نیاز است که ضربان قلب نامنظم علائم قابل توجهی ایجاد کند یا شما را در معرض خطر مشکلات جدیتر قرار دهد. درمان آریتمی قلبی ممکن است شامل داروها، اقدامات خاصی به نام مانور واگ، روش ها یا جراحی باشد.
داروها
داروهای مورد استفاده برای درمان آریتمی قلبی به نوع ضربان نامنظم قلب و عوارض احتمالی بستگی دارد. به عنوان مثال، به اکثر افراد مبتلا به تاکی کاردی دارو برای کنترل ضربان و ریتم قلب داده می شود. اگر فیبریلاسیون دهلیزی دارید، ممکن است برای جلوگیری از لخته شدن خون، داروهای رقیق کننده خون تجویز شود.
سایر درمانهای آریتمی قلبی عبارتند از:
مانورهای واگال؛ اینها اقدامات ساده اما خاصی هستند که می توانند ضربان قلب را کاهش دهند. آنها شامل سرفه کردن، اجابت مزاج و قرار دادن کیسه یخ روی صورت هستند. این اعمال بر عصب واگ تأثیر میگذارد. تحریک عصب به کنترل ضربان قلب کمک می کند. در صورت داشتن ضربان قلب بسیار سریع به دلیل تاکی کاردی فوق بطنی، ممکن است مانور واگ توصیه شود. مانورهای واگ برای همه انواع آریتمی کار نمی کنند.
کاردیوورژن؛ پدالها یا صفحه دستگاه شوک روی قفسه سینه برای ایجاد شوک الکتریکی به قلب و کمک به تنظیم مجدد ریتم قلب استفاده می شود. کاردیوورژن معمولاً زمانی استفاده میشود که مانورهای واگ و داروها مؤثر نباشند. اگر نوع خاصی از آریتمی مانند فیبریلاسیون دهلیزی دارید، پزشک شما ممکن است این درمان را توصیه کند.
جراحی یا سایر درمان های جایگزین؛
درمان آریتمی قلبی همچنین ممکن است شامل یک روش یا جراحی برای قرار دادن دستگاه در بدن شما باشد. گاهی اوقات، برای توقف یا جلوگیری از ضربان نامنظم قلب، جراحی قلب باز مورد نیاز است.
انواع روش ها و جراحی های مورد استفاده برای درمان آریتمی قلبی عبارتند از:
- ابلیشن کاتتر.
در این روش، پزشک یک یا چند کاتتر را در رگ های خونی قلب قرار می دهد. حسگرهایی که در نوک کاتتر قرار دارند از گرما یا انرژی سرما استفاده می کنند تا زخم های کوچکی در قلب شما ایجاد کنند. اسکارها سیگنال های نامنظم قلب را مسدود می کنند و ضربان قلب را بازیابی می کنند.
- ضربان ساز
اگر ضربان قلب آهسته دلیلی نداشته باشد که بتوان آن را برطرف کرد، ممکن است نیاز به ضربان ساز باشد. ضربان ساز دستگاه کوچکی است که درزیر پوست و روی قفسه سینه قرار می گیرد تا به کنترل ضربان قلب کمک کند.
- دفیبریلاتور قلبی قابل کاشت (ICD).
این دستگاه در زیر پوست نزدیک استخوان ترقوه قرار می گیرد. به طور مداوم ریتم قلب را بررسی می کند. اگر دستگاه ضربان قلب نامنظم پیدا کند، شوک هایی با انرژی کم یا زیاد برای تنظیم مجدد ریتم قلب ارسال می کند. اگر در معرض خطر بالای ضربان قلب سریع یا نامنظم در حفره های پایینی قلب هستید، ممکن است به این دستگاه نیاز داشته باشید. چنین شرایطی تاکی کاردی بطنی یا فیبریلاسیون بطنی نامیده می شود. سایر دلایل ICD شامل سابقه ایست قلبی ناگهانی یا شرایطی است که خطر آن را افزایش می دهد.
- روش ماز. maze procedur
در روش ماز، جراح برشهای کوچکی را در نیمه بالایی قلب ایجاد میکند تا الگویی از بافت اسکار ایجاد کند. این الگوی ماز نامیده می شود. سیگنال های قلب نمی توانند از بافت اسکار عبور کنند. این درمان میتواند سیگنالهای الکتریکی سرگردان قلب را که باعث برخی از انواع ضربان قلب سریع میشوند، مسدود کند. روش ماز معمولاً تنها در صورتی انجام میشود که با درمانهای دیگر بهتر نشوید یا در حال حاضر به دلیل دیگری جراحی قلب باز انجام میدهید.
- جراحی بای پس عروق کرونر
اگر بیماری شدید عروق کرونر همراه با ضربان قلب نامنظم دارید، ممکن است به این نوع جراحی قلب نیاز داشته باشید. این جراحی مسیر جدیدی را برای جریان خون در اطراف شریان مسدود شده یا تا حدی مسدود شده در قلب ایجاد می کند.
شیوه زندگی و درمان های خانگی
ایجاد تغییرات در سبک زندگی می تواند به حفظ سلامت قلب شما تا حد امکان کمک کند.
نمونه هایی از تغییرات سبک زندگی سالم برای قلب عبارتند از:
رژیم غذایی سالمی داشته باشید که نمک و چربی جامد کم و سرشار از میوه ها، سبزیجات و غلات کامل باشد. ورزش منظم داشته باشید. سعی کنید در اکثر روزها حداقل 30 دقیقه ورزش کنید. سیگار نکشید، اگر سیگار می کشید و به تنهایی نمی توانید آن را ترک کنید، با یک متخصص مراقبت های بهداشتی در مورد استراتژی ها یا برنامه هایی برای کمک صحبت کنید.
وزن سالم را حفظ کنید. اضافه وزن خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد. با تیم مراقبتی خود صحبت کنید تا اهداف واقعی برای شاخص توده بدنی (BMI) و وزن تعیین کنید.
فشار خون و کلسترول را کنترل کنید. فشار خون بالا و کلسترول بالا خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد. تغییراتی در سبک زندگی ایجاد کنید و طبق دستور داروها را برای کنترل فشار خون یا کلسترول بالا مصرف کنید.
الکل را محدود کنید. اگر مصرف الکل را انتخاب می کنید، این کار را در حد اعتدال انجام دهید. عادات خواب خوب را تمرین کنید. خواب ضعیف ممکن است خطر بیماری قلبی و سایر بیماری های مزمن را افزایش دهد. بزرگسالان باید روزانه 7 تا 9 ساعت بخوابند. هر روز، از جمله آخر هفته ها، در یک ساعت مشخص به رختخواب بروید و از خواب بیدار شوید. اگر مشکل خواب دارید، با یک متخصص مراقبت های بهداشتی در مورد استراتژی هایی که ممکن است کمک کند صحبت کنید.
استرس را مدیریت کنید. مدیریت استرس گام مهمی در حفظ سلامت قلب است. ورزش بیشتر، تمرین تمرکز حواس و ارتباط با دیگران در گروه های حمایتی برخی از راه های کاهش و مدیریت استرس هستند.
کاری که می توانید انجام دهید
هر علائمی را که دارید، از جمله علائمی که به نظر می رسد بی ارتباط با آریتمی قلبی باشد، یادداشت کنید. اطلاعات شخصی مهم را یادداشت کنید، از جمله سابقه خانوادگی بیماری قلبی، سکته مغزی، فشار خون بالا یا دیابت، و هرگونه استرس عمده یا تغییرات اخیر زندگی. فهرستی از تمام داروها، از جمله ویتامین ها یا مکمل هایی که مصرف می کنید، تهیه کنید. که دوزها را هم شامل میشود.
سوالاتی را بنویسید تا از تیم مراقبتی خود بپرسید.
برخی از سوالات اساسی که باید از تیم مراقبت های بهداشتی خود بپرسید عبارتند از:
محتمل ترین علت علائم من چیست؟
آیا دلایل احتمالی دیگری برای علائم من وجود دارد؟
به چه نوع آزمایشاتی نیاز خواهم داشت؟ آیا برای آماده شدن برای این آزمایشات باید کاری انجام دهم؟
مناسب ترین درمان چیست؟
آیا غذاها یا نوشیدنی هایی وجود دارد که باید از آنها اجتناب کنم؟ آیا چیزی هست که به رژیمم اضافه کنم؟
سطح مناسب فعالیت بدنی چقدر است؟
هر چند وقت یک بار باید از نظر بیماری قلبی یا سایر عوارض آریتمی غربالگری شوم؟
من شرایط سلامتی دیگری دارم. چگونه می توانم این شرایط را با هم مدیریت کنم؟
آیا گزینه ای عمومی برای دارویی که تجویز می کنید وجود دارد؟
آیا بروشور یا مواد چاپی دیگری وجود دارد که بتوانم با خود به خانه ببرم؟ بازدید از چه وب سایت هایی را توصیه می کنید؟
تیم مراقبت های بهداشتی شما احتمالاً از شما سؤالاتی می پرسد، مانند:
اولین بار چه زمانی علائم را شروع کردید؟
آیا همیشه علائم دارید یا می آیند و می روند؟
شدت علائم شما چقدر است؟
آیا به نظر می رسد چیزی علائم شما را بهبود می بخشد؟
چه چیزی علائم شما را بدتر می کند؟
آیا کسی در خانواده شما آریتمی قلبی دارد؟
از پزشک خود چه انتظاری دارید؟
ما در کلینیک فوق تخصصی قلب آوای بهار با شما در این خصوص به طور کامل و جامع گفتگو خواهیم کرد.